Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το κλωσοπουλάκι και άλλα ψυχολογικά τραύματα

Επειδή οι μαλακίες που έκανα σαν παιδί αρέσουν, αποφάσισα να γράψω κι άλλες. Α! Να προειδοποιήσω σ' αυτό το σημείο ότι σε μερικά σημεία δεν υπάρχει συνοχή και οι σκέψεις φαίνονται λιγάκι μπερδεμένες. Δεν έπρεπε να πιω καφέ σήμερα. Πάμε λοιπόν!

Πάντα μου άρεσε η ιδέα των κατοικίδιων. Προσοχή: όχι η φροντίδα και η περιποίηση που χρειάζεται ένα κατοικίδιο, αλλά αυτή η διαστρεβλωμένη εικόνα που έχουμε όλοι στο μυαλό μας όταν ακούμε τις λέξεις "σκύλος", "γάτα" κ.τ.λ. Ξέρετε, αυτή την εικόνα που μας έχουν περάσει οι αμερικάνικες ταινίες. Το θέμα όμως είναι ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι καλοί στο να φροντίζουν μη ομιλούντα έμβια όντα. Αυτό δεν είναι κάτι κακό, βέβαια, αρκεί να το συνειδητοποιήσει κανείς έγκαιρα. Πριν θάψει ένα κλωσόπουλο και δύο χρυσόψαρα, ας πούμε...

Όταν μου πήρε η Μαμά Ηρώ το πρώτο μου χρυσόψαρο, ήμουν τεσσάρων χρονών. Είχα μια διεστραμμένη ιδέα ότι όσο πιο πολύ φαΐ του έριχνα, τόσο πιο μεγάλο θα γινόταν (η γιαγιά μου φταίει για αυτή την λανθασμένη εντύπωση), οπότε -για να μην τα πολυλογώ- το πρώτο έσκασε. Που να 'ξερα εγώ μικρό παιδί ότι κάθε δύο δευτερόλεπτα ξεχνούσε πως μόλις είχε φάει; Τέλος πάντων. Το δεύτερο χρυσόψαρό μου το στραγγάλισε ο ξάδερφός μου ο Σπύρος. Τουλάχιστον δεν είχε ψοφήσει από δικιά μου βλακεία!

Ένας θείος της Μαμάς Ηρώς είχε κότες, και μια μέρα που περνούσαμε από κει μου έδωσε ένα κλωσοπουλάκι δώρο "για να το προσέχω", όπως είχε πει. Εγώ περιττό να σας πω ότι είχα ενθουσιαστεί. Με το κλωσοπουλάκι γίναμε αχώριστοι φίλοι! Θυμάμαι ξάπλωνα μπρούμυτα πάνω σε ένα σκαμπό και το κλωσόπουλο έτρεχε γύρω γύρω προσπαθώντας να με πιάσει (ή προσπαθούσε να ξεφύγει. Ποιος ξέρει;), το έπιανα και του βούταγα τα πόδια σε λεκάνη με νερό για να τα πλύνω (επειδή περπάταγε ξυπόλυτο, καλέ!) και άλλα τέτοια ευχάριστα!

Μία μέρα έπρεπε να πάμε στο χωριό και το κλωσοπουλάκι έπρεπε να μείνει σπίτι στο κλουβί του, γιατί δεν μπορούσαμε να το πάρουμε μαζί μας. Εγώ είχα ένα κακό προαίσθημα, αλλά οι δικοί μου δεν μ' άκουγαν. Το αποτέλεσμα ήταν να γυρίσω πίσω στο σπίτι και να βρω το κλουβί άδειο! Το κλωσοπουλάκι μου είχε εξαφανιστεί! Έχω ακόμα και σήμερα μια καλή ιδέα για το ποιος ευθύνεται για την εξαφάνιση, αλλά ας μην επεκταθώ.

Δεν θα γράψω επίλογο, γιατί το ηθικοπρακτικό δίδαγμα της ιστορίας είναι προφανές! Και γιατί δεν μπορώ να βρω επίλογο της προκοπής. Όχι ότι το υπόλοιπο κείμενο είναι της προκοπής. Το βουλώνω.

Σχόλια

Ο χρήστης m0ntelaki είπε…
telika poios euthinotan gia tin eksafanisi tou klosopoulakiou???
Ο χρήστης Thunder είπε…
ο ξαδερφος μιας φιλης μου!

συνομιλω με την ιουλια;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το μαξιλάρι

μυρίζει σαν εσένα, αλλά το μύρισα μόνο τρεις φορές. Τόσες επέτρεψα στον εαυτό μου. Ίσα για να εντυπώσω την ανάμνηση στη μνήμη μου, ίσα να πληγώσω το μυαλό μου λίγο ακόμα. Και μετά έδωσα να το μυρίσουν κι άλλοι, και τους λέω "να, δείτε, αυτή είναι η αύρα του ανθρώπου μου" αλλά μου λένε ότι δεν μυρίζουν τίποτα και ότι δεν έχω πια άνθρωπο.  Αλλά εγώ μέσα μου νιώθω λες και ζω μέσα σε ένα κακό όνειρο και απλά κάνω υπομονή να ξυπνήσω αλλά δεν ξυπνάω ποτέ και τελικά δεν είναι μόνο μέσα στο κεφάλι μου όλο αυτό και πονάω και φοβάμαι αλλά δεν φοβάμαι πια. Και δεν πονάω πια. Και δεν νιώθω πια.

Την πρώτη φορά που πετάξαμε αετό

-ή μάλλον που προσπάθησαν οι γονείς μου να πετάξουν- ήμουν δύο χρονών. Δεν είχε αέρα, οπότε ο αετός δεν ανέβηκε ποτέ. Και τότε (σύμφωνα με μαρτυρίες) έπιασα τον αετό με τα δύο -ομολογουμένως μικρά- χέρια μου και άρχισα να τον ταρακουνάω με απίστευτη τσαντίλα, γιατί σα δε ντρεπόταν που δεν ήθελε να πετάξει στον ουρανό. Το μυαλό μου τότε δεν μπορούσε να χωνέψει ότι δεν έφταιγε αυτό που έβλεπα μπροστά μου, αλλά η έλλειψη αέρα. Κάτι αόρατο δηλαδή, το οποίο δεν είχα τη δυνατότητα να αντιληφθώ. Τόσα χρόνια μετά, η κατάληξη αυτής της ιστορίας επαναλαμβάνεται στη ζωή μου κατά καιρούς. Αλλά εγώ -σαν ένα χαζό παιδάκι δύο χρονών- ακόμα τσαντιζομαι με τον αετό.

Πετάχτηκα κατά τις πέντε σήμερα

και μετά δεν μ' έπαιρνε ο ύπνος. Δεν ξέρω τί συνέβη, αλλά το συμπέρασμα είναι ότι τώρα, στις 10:30, πίνω τον πρώτο καφέ της ημέρας. Παίρνω το λεωφορείο αυτές τις μέρες γιατί δεν έχω όρεξη να διαχειριστώ τους οδηγούς της Αθήνας. Αυτό μου δίνει χρόνο να σκεφτώ πράγματα. Σήμερα το πρωί λοιπόν σκεφτόμουν για την ποιότητα των ανθρώπων. Δεν με καλύπτουν οι λέξεις «καλός» και «κακός» για να χαρακτηρίσω ανθρώπους. Το κριτήριο για μένα είναι ο βαθμός ενσυναίσθησης. Το πόσο ικανοί είμαστε να μπούμε ο ένας στα παπούτσια του άλλου. Αν το σκεφτείς, μπορεί ένας άνθρωπος να θεωρείται καλός (καλός χριστιανός, καλός επαγγελματίας, καλός οικογενειάρχης), αλλά να είναι ένα άτομο με παρωπίδες, ρατσιστής κλπ, που για μένα σημαίνει ότι έχει εξαιρετικά χαμηλό βαθμό ενσυναίσθησης. Βαριέμαι να το εξηγήσω παραπάνω, εμπιστεύομαι ότι έχεις καταλάβει τί εννοώ. Εν τέλει καταλήγω στο γεγονός ότι με αυτό το κριτήριο αξιολογώ τους ανθρώπους όλη μου τη ζωή. Δεν το είχα καταλάβει. Εκτός αυτού, αντιλαμβάνομαι ότι έχω